2012. március 22., csütörtök

A kezdetek...

2012. február 10-én az e3:  eTwinning együttműködések – evolúció pályázatán többed magammal nyertem a XXI. századi mese című pályázatommal.


Részlet pályázatomból:

A projekt elsődleges célja az egyre inkább háttérbe szoruló mesék világához való visszatérés elősegítése, a mesékben rejlő erkölcsi tanulságok megértése, a nyelvi humor és sokszínűség megtapasztalása.
A fő célon kívül egyéb, rejtett cél is megvalósul,
-       a már megszerzett tudás (előzetes meseirodalmi ismeretek) alkalmazása és kiaknázása,
-       az olvasás megszerettetése,
-       a képzelet világának megtapasztalása,
-       az újonnan szerzett információk rögzítése, szelektálása,
-       az összehasonlítás képességének elsajátítása és az új ismeretek megszerzésére való hajlandóság erősítése.

A projektet 2 éves időtartamra tervezem (10-14 éves tanulók részvételével), melynek első szakaszában a régi, hagyományos mesevilág (népmesék) feldolgozása történik, itt a tanulók a hasonlóságokat és különbözőségeket veszik számba. Megvizsgálják a történetek történelmi, társadalmi hátterét, a rendszeresen előforduló elemeket, a nyelvi sajátosságokat. Magyar oldalról a Hetvenhét magyar népmese szolgálna alapul.
A második szakaszban a jelen mesevilága kerül előtérbe. A filmek, az animációk, bábjátékok, a gyerek- és ifjúsági regények jutnak nagyobb szerephez. (Kezdve a 80-as évek híres meséitől: Vuk, Süsü, Macskafogó egészen a mai ifjúsági irodalomig – természetesen csak magyar művek jöhetnek számításba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése