2012. április 27., péntek

Magunkról röviden

Magunkról röviden: 




Zongor Klárának hívnak, Veszprémből származom. Immár 15 éve dolgozom az oktatás, nevelés terén. Első munkahelyemen (Dózsa György Általános Iskola) kis létszámú, illetve hátrányos helyzetű osztályokban tanítottam. Jelenlegi munkahelyemen (Hriszto Botev Általános Iskola) alsó és felső tagozatban is tanítok, jelenleg francia nyelvet illetve rajzot, de az elmúlt években több alsó tagozatos tantárgyat is oktattam illetve napköziztem. Emellett az iskola diákönkormányzatának segítő pedagógusa is vagyok. Külföldi tanulmányaim (Párizs, Caen – Normandia) során átfogó ismereteket szereztem az új, innovatív tanulási módszerekről, a játékos tanulásról illetve az autentikus anyagok használatáról, melyeket véleményem szerint nemcsak nyelvórán tudnak hasznosítani mind a diákok, mind a tanárok, hanem beépíthetők más tárgyak oktatásába is. 2008-2010 között az iskola egy hat országot összefogó nemzetközi programban vett részt, ahol bepillantást nyerhettem többek között a francia és a wales-i oktatási rendszerekbe, tanítási módszerekbe.

 Az etwinning-ről először francia kolléganőmtől hallottam (2010-ben) és volt is egy sikeres együttműködésünk, melynek során a két iskola diákjai megoszthatták tapasztalataikat, élményeiket. Erről a projektről az iskola franciásainak blogján olvashatnak többet: http://www.ecolebotev.blogspot.com/p/e-twinning.html

  2004-ben egy szakmai könyvet (Gyermekjogi ABC) adtam ki jogász társszerzőmmel (dr. Purda Zsuzsannával), mely segítséget nyújt a gyermekjogok világában történő eligazodásban gyermekeknek, pedagógusoknak egyaránt.

Munkatársaim kitartó, lelkiismeretes, kreatív embernek ismernek, diákjaimmal és a szülőkkel is jó a kapcsolatom szeretnek az óráimra járni. Célom, hogy munkám mellett egy fiatalos, lendületes csapatban is dolgozhassak, ahol bátran kipróbálhatom innovatív ötleteimet, kreativitásomat és ezzel sikeres, az európai értékekre nyitott gyerekeket nevelhessek. Az e3 pályázat azonnal elnyerte a tetszésemet és remélem, hogy diákjaimmal együtt jó sokat fogok tanulni és profitálni a projekt során.

A projektben Guzmits Viktória francia és biológia szakos kolléganőm is részt vesz. A megvalósítandó projekt minden egyes lépését közösen tervezzük (nyelvi- és kommunikációs feladatok, IKT-s eszközök használata, stb), melyben ötletgazdagsága és kreativitása és rugalmas gondolkodása nagy segítségemre lesz. Remélhetőleg a már most is jól működő kapcsolatunk a projekt során még inkább erősödni fog és együttműködésünk hosszútávú lesz.


A Hriszto Botev iskolában 47 pedagógus dolgozik és 566 tanuló jár. Az intézményben három idegen nyelv közül választhatnak a tanulók (angol, német és francia), amit első osztálytól tanulnak. Az iskola már több nemzetközi projektben is részt vett, így egy vagy több külföldi partnerrel való együttműködés teljesen elfogadott a tanári kar körében.
Az iskola diákélete nagyon színes. A DÖK havi rendszerességgel ülésezik és dönt a tanulókat érintő kérdésekben, illetve az iskolai programokban segít. Délutáni szakkörök, néptánc, énekkar, ifjú vállalkozók szakköre (Jam), és felvételi előkészítők magyar, matematika illetve nyelv tantárgyakból, illetve sportolási lehetőségek várják a tanulókat. 2010 óta az iskola csatlakozott az „ÖKO Iskola” hálózathoz
Az intézmény technikai felszereltsége jó, ebben a hónapban (2012. április)  11 interaktív táblát kaptunk, melyeket már azonnal birtokba is vett néhány lelkes kolléga. 2007 óta akadálymentesítés  és egyéb, jelentős felújítás történt. A kerekes székes tanulónk francia nyelvet tanul, így ő mindenképp szerephez fog jutni a projektben. Iskolánk tanulója még egy látássérült diák is, őt az animációs film hanganyagának rögzítéshez kérnénk fel. A fogyatékkal élő gyerekek bevonása azért is fontos, mert így a diákok egymástól empátiát és odafigyelést is tanulhatnak.
Az intézmény specialitása egyrészt a már fent említett idegen nyelvi program (csoportbontásban). Nagy hangsúlyt fektetünk a kultúra, a civilizáció megismertetésére is. Rendszeresen tanít az iskolában külföldi tanárasszisztens és a diákok több európai ország tanulóival is leveleznek. Évente megrendezésre kerülő programok a vers- és mesemondó versenyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése