2012. július 11., szerda

Beszámoló a tavaszi képzésekről

A 2011/2012-es tanévben kolléganőm projektötletével lehetőséget nyert részt venni az e-twinning e3 evolució programban és a hozzá kapcsolódó képzéseken. Mivel francia nyelvet tanítunk egy veszprémi általános iskolában, ezért nagyon fontosnak érezzük, hogy ezen a nyelvterületen is építsünk kapcsolatot más országok iskoláival, ahol szintén idegen nyelv a francia. Iskolánk már évek óta részt vesz Comenius projektekben, de ott a közös nyelv mindig az angol.
Az elnyert pályázat keretében két, egynapos képzésen én is részt vehettem, aminek nagyon örültem, mert így könnyebben fogunk tudni együtt dolgozni és én is beleláthatok a projekt-tervezés részleteibe. Az első alkalommal ehhez kaptunk nagyon sok hasznos tanácsot, és ami különösen tetszett, az a gyakorlati példákat bemutató kollégák előadása volt lezárult és futó projektekről. Ezen a napon minden alapinformációt megkaptunk a sikeres projekt indításához, a többi természetesen már rajtunk is múlik.

A második képzési napon rengeteg, projektmunka során alkalmazgató webes alkalmazást ismerhettünk meg. Természetesen, arra is rájöhettünk így, hogy ennél sokkal több lehetőség van az interneten, csak keresni kell őket, és bátran kipróbálni, mert a legtöbb hasznos link és alkalmazás a gyerekek motivációját szolgálja akár a tanítás, akár a projektmunka során.
Hobbifotósként két alkalmazást emelnék ki. Az egyik a www.ippicy.com , ami egy online, ingyenes képszerkesztő program. Nem igényel telepítést, és bár angol nyelvű, de nagyon könnyen elsajátítható és érthető a gyerekek számára. A fotók feltöltését nem lehet figyelmen kívül hagyni egy nagyobb projekt során, hiszen ez a dokumentáció egyik alappillére, és természetesen ez a “legbeszédesebb” egy kívülállónak, esetleg a kollégáknak, szülőknek. A képszerkesztő programot akár még szakköri kereteken belül is meg lehet tanítani az érdeklődő diákoknak (olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy iskolánkban létezik média szakkör, sok lelkes diákkal).

A másik program, ami szintén nagyon tetszett, az a http://photosynth.net/ oldalon található, szintén online, egy rövid regisztrációt követően kezdhetjük is a munkát. Nagyon látványos lehet olyan projekteknél, ahol a gyerekek utazni fognak. Ennek segítségével alap fotós ismeretekkel rendelkező diák is képes “gömbpanorámát” készíteni a városáról, az iskolájáról, vagy akár az osztályterméről, gyerekekkel együtt (kb 5-10 perc mozdulatlanságukra van szükség a képen szereplőknek). Igaz, az összefűzött képek 120-150 kép esetén sem adnak igazi, gördülékeny gömbpanorámát, de nekem elnyerte a tetszésemet, maximálisan, mivel így is nagyon jó betekintést tudnak adni egymásnak a projektben résztvevő iskolák tanulói. Azt is tegyük hozzá, hogy a profi programok sajátjait egyszerű módon megvalósító program teljesen ingyenes. Saját projektünknek is hasznos segédeszköze lesz ez a két program, és természetesen a testvértér, melynek kezelését szintén a képzésen sajátíthattuk el.



Guzmits Viktória


Példa a "photosynth" próbálkozásunkra itt található

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése